top of page
Szerző képeSzomora Virág

❤️A konfliktusmegoldás vereségmentes módszere❤️

Frissítve: jan. 31.

Bárki, aki a konfliktusmegoldásnak csak a „győztes-vesztes” változatait ismeri, boldog, amikor megtudja, hogy létezik más módszer is. Majdnem kivétel nélkül minden szülő megkönnyebbülést érez e hírre. Maga a módszer könnyen érthető, de gyakorlásra, tanulásra van szükség, mire valaki igazán hozzáértő módon tudja alkalmazni.

Ez az alternatíva: a konfliktusmegoldás ún. „nincs vesztes” módszere, vagyis ahol egyik fél sem veszít. A P.E.T. nyelvén ezt III. Módszernek nevezzük. És bár a szülő–gyerek konfliktusok megoldására újszerűnek tűnik a módszer, más kapcsolatokban már korábban is találkoztunk vele. Férjek és feleségek például sűrűn használják a kölcsönös megegyezést nézeteltéréseik oldására.

A mindenki számára előnyös problémamegoldás nem azt jelenti, hogy mindig azt a megoldást kapjuk, amit akarunk, de azt igen, hogy mindenki igényeit kielégítjük. A gyerekek sokkal nagyobb valószínűséggel működnek együtt, mert szükségleteiket kielégítik. Ráadásul nagyra értékelik, ha helyet foglalhatnak a döntéshozó asztalnál. A tehetetlenség helyett, amelyet mások állandó parancsaitól és követeléseitől éreznek, ez a módszer képessé teszi a gyerekeket arra, hogy megszólaljanak, és egyben figyelembe vegyék a többieket – ez nagyon értékes képesség az életben!

Ha átgondoljuk emögött a konfliktusmegoldási módszer mögött rejlő mélyebb üzeneteket, azt látjuk, hogy a win-win módszer segít abban, hogy a gyerekeket mentoráljuk, hogy a jövőben együttműködjenek másokkal. Megtanítja őket mások szükségleteinek figyelembevételére, empátiára és perspektíva kialakítására tanítja őket. Mivel a win-win egy vita, megtanítja a gyerekeket, hogyan mondják ki nézeteltéréseiket, ahelyett, hogy a hatalmat használnák. Gondolj bele, milyen lenne a világ, ha minden gyerek ezekkel az értékekkel nőne fel!


⭐️TANULD MEG TE IS! ➡️https://www.gordontrening.hu/gordonnaptar


A bejegyzés sorozat I. része: Hagyományos konfliktuskezelés és nevelési stílusok: A tekintélyelvű nevelés és a konfliktus




49 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page